8. Hrvatski festival kiparenja motornom pilom

Datum objave: 12. 6. 2023.

Društvo za športsku rekreaciju

Salinovec

 

  1. Hrvatski festival kiparenja motornom pilom

U organizaciji Društva za športsku rekreaciju Salinovec te pod pokroviteljstvom Grada Ivanca, 10. i11. lipnja 2023. godine u parku Područne škole Tin Ujević Salinovec održan je 8. hrvatski festival kiparenja motornom pilom. Na samom početku prisutne je pozdravio predsjednik DŠR Salinovec Kruno Lepoglavec , te je zahvalio sponzorima i pokroviteljima jer bez njih se ne bi mogao održati festival, prisutnima se zatim obratio župan varaždinske županije Anđelko Stričak koji je bio zadovoljan viđenim te mu je drago da festival ima međunarodni karakter. Festival je otvorio gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić, dipl. ing. šumarstva u ime Grada Ivanca glavnog pokrovitelja..
Svoje umijeće kiparenja motornom pilom prezentiralo su natjecatelji iz Slovačke, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Na festivalu su sudjelovali sljedeći kipari:
Klemen Omejc, iz Preddvora (slo)

Matija Vavdi, iz Solčave (slo)

Peter Bastl, iz Gornjeg Grada (slo)

Anže Kobola, iz Kočevja (slo)

Pavol Hajduk, iz Michalove (slovač)

Miloš Bobak, iz Michalove (slovač)

Jan Parničan, iz Krupine (slovač)

Roman Sochulak, iz Puhova (slovač)

Danijel Bede, iz Maka (mađ)

Dražen Kuharović, Koprivnica (Hrvatska)

Ivan Trupković, Sirač

Željko Ilić, Klanjec(Hrvatska)

Josip Tomaić, Krasno (Hrvatska)

Dario Horbec, Ivanec (Hrvatska)

Na jedinstvenom događaju bile su pokazane vještine natjecatelja u rezbarenju drveta, a biran je i najbolji kipar glavne skulpture od strane stručnog žirija u sastavu:
• Akademski kipar Krešimir Rod
• Akademski kipar Dražen Troglić

Bodovnim vrednovanjem proglašene su najbolje skulpture i to:

Treće mjesto pripada skulpturi Orla, kipara Jana Parničana,

drugo mjesto zauzela je skulptura Malog princa, kipara Josipa Tomaića,

a prvo mjesto na ovogodišnjem festivalu pripada skulpturi bika, kipara Petera Bastla

Od strane samih kipara proglašena je najbolja skulptura Bik koji sjedi kipara Željka Ilića iz Klanjca inače novog člana DŠR Salinovec

U nedjelju je održana disciplina Speedcarving u kojoj se natjecateljima dalo maksimalno 40 minuta za izradu skulpture. Nakon izrade ove skulpture su išle na licitaciju i na prodaju. U toj disciplini najvještijim prema postignutoj cijeni proglašene su skulpture Bor od kipara Danijela Bede iz Mađarske i Medvjed kipara Romana Sochulak iz Slovačke
Ako ste kojim slučajem propustili posjetiti festival ove godine to možete lako popraviti sljedeće godine na već tradicionalnom 9. hrvatskom festivalu kiparenja motornom pilom.

Kruno Lepoglavec, predsjednik Organizacijskog odbora